Pages

Tematika bloga...

Rasni Idealizam - Nasa rasa je nasa nacija.

Wednesday, September 21, 2011

Osvrt na knjigu "История английской расологии"

Ova izuzetno zanimljiva knjiga, izašla je u Rusiji 2010. godine. Ako ste pratili rad Vladimira Avdejeva (Авдеев, Владимир Борисович), onda znate da je takođe izdao epohalno djelo RASOLOGIJA 2006.godine. I to djelo takođe plijeni dobrim tekstovima i ilustracijama. Informacije su mnogo korisne i zanimljive. Između ostalog, Avdejev prati razvoj rasne misli u Evropi i daje nam na uvid djela svih antropologa. (Sve do sada izdano od ovog autora je pod «Библиотека расовой мысли» koliko može da se primjeti)

Knjiga je jako zanimljiva, prvi dio odnosi se na istorijski pogled na rasni svijest kod Engleza, kako su zamišljali druge rase i slično. Tu je i spisak antropologa i rasologa početnika. Kako su se nekada klasifikovale fenotipske varijacije, rasni tipovi itd. Naravno, pored neizostavnog Darvina, tu je i ogroman broj drugih antropologa, kako su Englezi propagirali eugeniku, osvrt na kranologiju, kao i još mnogo zanimljivih tema, ovo istorijsko putovanje kroz rasološku misao biće zanimljivo mnogima.

Izdvojio sam tek nekoliko ilustracija i slika iz knjige. (Izvori navedeni).


Antropoloske maske rasnih tipova u juznoj Africi.


Uređaj za određivanje ugla lica.


Tipovi lobanja po John Deddoe-u.


Stepen inteligencije - izvor nepoznat (meni).


Sukob Rasa.


Sir Arthur Keith, darvinista, antropolog, kasnije predsednik Rojalnog antropološkog Univerziteta. Inače propagator Ideje da se rase nisu iz Afrike, tj "Evropske hipoteze".


Ilustracija iz knjige James Pricharda.


Antropološko mjerenje.


Evolucija organizama od lemura do australoida po darvinisti Thomas Henry Huxley-u.


Rasni tipovi u južnoj Africi.

I ZA KRAJ: ULTRADARVINIZAM

1

2
Knjiga je izdata pod sledeće:

История английской расологии. Критическое исследование. Серия «Библиотека расовой мысли». – М.: Белые альвы, 2010. – 592 с.: ил.

ISBN 978-5-91464-001-6, ISBN 978-5-91464-038-2

Autor govori o sopstvenoj knjizi: http://www.youtube.com/watch?v=bx1sVkOlPaw&feature=player_embedded

No comments:

Post a Comment