Pages

Tematika bloga...

Rasni Idealizam - Nasa rasa je nasa nacija.

Tuesday, November 1, 2011

Fenotipske kranijalne razlike unutar Arijevske rase

Kao što smo već rekli, jedna od osnovnih karakteristika koju posmatramo prilikom rasne klasifikacije jeste građa i forma lobanje. Kako se unutar jedne rase razlikuju podrase ili fenotipi, tako se razlikuju i njihove kranijalne forme. Već razlikujemo tri osnovna oblika lobanja:
- Brahikefalni
- Mezokefalni
- Dolihokefalni.

Tako ova tri oblika dominiraju u Arijevskoj rasi u sledećim fenotipima:
  • Dinarski - Brahikefalija (nije rijetka pojava ni mezokefalnih dinaraca, što od uticaja nordizacije, što od mediteranskog fenotipa)
  • Alpinski - Brahikefalija (šira glava nego dinarskom podrasnom tipu)
  • Baltički, sa svojim varijacijama - Brahikefalija
  • Mediteranski - Dolihokefalija
  • Nordijski - Dolihokefalija (od ekstremne dolihokefalnosti do uobičajene u ovom podrasnom tipu).
Naravno, pored ova tri oblika lobanja, možemo da uočimo i prelaze između njih. To se uglavnom uočava kod hibrida (mješanaca između dva ili više fenotipa).

U knjizi "Rassenkunde der Altslawen" (Rase starih Slovena) nalazimo tabelu kranijalne rasprostranjenosti u Evropi:



Krenimo sa prvim navedenim fenotipom, dinarskim.
Lobanja je brahikefalna, kratka, lice često izduženo a vilica jaka. Na živućem primjerku su lako uočljivi čeoni zalisci. Nos je uglavnom duži i prominentan.

Ilustracija - pogled na dinarsku lobanju odozgo:

Ilustracija klasične dinarske lobanje:


Kod alpinske lobanje se razlikuje nekoliko stvari. Radi se o većoj lateralnoj proširenosti, a lice je obično ne izduženo i široko.

Sama mandibula (donja vilica) se završava takođe drugačije. Ima poseban "špic" i produženje. Alpinsi imaju i kraći vrat, te otuda i ovakva posebna forma same lobanje, kao što se i vidi na slikama.

Alpinska, kromanizvana lobanja.

Što se tiče ostbaltida i baltičkog fenotipa uopšte, mnogo je sličan alpinskom.


Lobanja mediteranskog podrasnog tipa je takođe izdužena-dolihokefalna kao i kod nordijskog, ali se takođe (kako u prirodi nema jednakosti) razlikuju.

Mnoge lobanje ovog podrasnog tipa mogu da se nađu u Egiptu, kao ostatci tamošnjeg originalnog arijevskog stanovništva. Podatci o ovome su dostupni u knjizi antropologa Sergi, Giuseppe-a (1841-1936) "Mediteranska Rasa" - praistorijski ljudi, Evropa, Indo-Arijevci.

Što se tiče nordijskog fenotipa, lobanje su obično dolihokefalne. Ponekada i ekstremno, kao na ovoj ilustraciji iz jedne antropološke knjige:



Još jedna ilustracija koja dobro pokazuje završetke lobanja različitih fenotipa(atlantid je forma mediteranca):


No comments:

Post a Comment